De percelen van Botmas liggen aan de Waddenzee, pal naast een oude zeegeul. Op deze rijke en vruchtbare grond wordt al meer dan 500 jaar(!) groente verbouwd.

 

Dat komt doordat de Friese zeeklei hier van nature rijk aan mineralen en andere belangrijke voedingstoffen is. Dat zorgt voor sterke gewassen met een natuurlijke hoge opbrengst.

 

Onze akkers liggen aan het Lauwersmeer (voorheen Lauwerszee) en worden omarmd door het Oud Dokkumer Diep.

Onze visie op landbouw

De grond is het belangrijkste gereedschap van de boer. Regeneratieve landbouw is landbouw die die grond sterker en gezonder maakt. Want op gezonde grond groeit gezonde groente. Maar hoe werkt dat dan?

 

Elke plant haalt andere voedingsstoffen uit de aarde. En elke plant geeft ook andere voedingsstoffen terug aan de grond. Traditionele landbouw plant zoveel mogelijk dezelfde gewassen. Dat lijkt efficiënt, maar put de bodem op den duur uit. Plagen krijgen vrij spel. En er zijn veel kunstmatige ingrepen nodig zoals kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

 

Met regeneratieve landbouw zorg je dat de bodem juist wordt verrijkt. Door op elk perceel minimaal vijf gewassen te planten die elkaar helpen. En elkaars bodem voeden. Door dieren als natuurlijke grasmaaiers en grondbemesters te gebruiken. En door nooit te ploegen maar de bodem
juist te bedekken.

Word afnemer en help mee

Wij leveren onze groentes en aardappelen aan verschillende afnemers. Zij vinden net als wij dat landbouw anders moet. Dat we de aarde niet langer moeten uitputten. En dat we gezonder moeten leven én eten. Ook meehelpen aan een betere wereld én gezonde aardappelen en groenten in uw Supply Chain? Dat kan. Wij leveren onze producten volledig naar wens onbewerkt, gewassen of zelfs geschild en gesneden.

Onze kennispartners

De wereld veranderen kunnen we niet in ons eentje. Daarom werken we intensief samen met de slimste koppen op het gebied van landbouw en bodemleven.