Seminar Gezond Lokaal Eten

Donderdag 21 september 2023 hebben we op ons biologisch akkerbouwbedrijf Botmas in Engwierum een symposium georganiseerd waarbij de waarde van gezond voedsel centraal staat. Daarbij begint het bij de bodem, daarom: Van gezonde grond tot gezonde mensen. Hetgeen er tussenin zit, voeding, staat deze dag centraal. De bodem is immers bepalend voor de gezonde voedingswaarde. 

Op deze middag hebben we maar liefst 100 afgevaardigden uit het bedrijfsleven, zorginstellingen en onderwijsinstellingen in Noord-Nederland mogen verwelkomen. 

De middag begon met een aantal presentaties:

  • Natuurlijke teelt als fundament van gezondheid (Dr. Ir. Erika Brattinga-Róth Projectmanager HANNN)
  • Hoe gezond & duurzaam eten wij in N-Nederland? (Dr. Bianca Harms Lector NHL Stenden Annalies Brijker Sr.Doc.Onderz. NHL Stenden)
  • De relatie tussen de Grond en onze Darmen (Dr. Jeroen Maljaars MDL arts/staflid LUMC)
  • Pesticiden in Grond en Groenten? (Dr. Marije Strikwold Lector HVHL)
  • Brain- and Bodypower uit groenten (Folkert Botma Bioboer Botmas)
  • Preventief Medisch Onderzoek, een echte eye opener (Ylva Bruinsma-Heslinga Case Manager Bentacera Marieke Scheffer-Bonnema Case Manager Bentacera)

Vervolgens zijn er in drie groepen workshops georganiseerd hoe gezond en lokaal eten in te zetten in het bedrijfsleven (@work), zorginstellingen (@care) en onderwijsinstellingen (@school)